AVEKin vuosi 2023 oli tiivis hakemusten määrän kasvun myötä. Vuonna 2023 saimme 1170 hakemusta, kun vuonna 2022 meille jätettyjen hakemusten määrä oli 996. Viime vuoden aikana käsittelimme myös sekä vuonna 2022 että 2023 tulleet Kehittämö-ohjelman hakemukset, joita oli yhteensä 281.
Teostuissa hakemusten määrä lisääntyi eniten käsikirjoitustuessa, jossa hakemuksia saatiin yli kaksinkertainen määrä vuoteen 2022 verrattuna: 98 vuonna 2022, 204 vuonna 2023. DigiDemo- ja CreaDemo-hakemusten määrä kasvoi reippaasti edellisen vuoden 151 hakemuksesta nyt 272:een.
”AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston uuden Kehittämö-ohjelman käynnistäminen ja toisaalta kasvaneet hakemusmäärät pitivät meidät hyvin kiireisinä. Tämän vuoksi päätöksenteko on välillä viivästynyt. Olemme kuitenkin pyrkineet pitämään hakijat tietoisina heidän hakemuksensa käsittelyvaiheesta”, kertoo AVEKin johtaja Ulla Simonen.
Myönteisen päätöksen sai neljäsosa hakemuksista
Teostukihakemuksia saimme vuonna 2023 yhteensä 543 kappaletta, 158 enemmän kuin edellisenä vuonna. Hakemusmäärän kasvun vuoksi myöntöprosentti kaikkien teoksiin myönnettyjen tukien kohdalla painui 23:een, kun se edellisenä vuonna oli vielä 33.
DigiDemo- ja CreaDemo-tuissa myönteisten päätösten osuus laski 16 %:iin hakemusten määrän suuren kasvun takia. Matalin myönteisten päätösten osuus, 3 %, oli Kehittämössä, jossa varsinaiseen ohjelmaan valitaan vuosittain vain viisi teoshanketta. Kansainvälistymistuessa myöntöprosentti oli 66, koulutustuissa 55 ja av-kulttuurin tuessa 37.
Myönteisten päätösten osuus kaikista käsitellyistä hakemuksista oli viime vuonna 25 %.
Tilastoimme tukea saaneiden sukupuolijakaumaa käsikirjoitustuessa, kohdeapurahassa ja tuotantoyhtiöille myönnettävässä teostuessa. Käsikirjoitustuen saajissa naisia oli viime vuonna 69 %, miehiä 28 % ja muita 1 %. Kohdeapurahan saajissa oli naisia 78 %, miehiä 19 % ja muita 4 %.
Tuotantoyhtiöille myönnetyssä tuessa teosten ohjaajista naisia oli 50 %, miehiä 36 % ja työryhmiä 7 %. Käsikirjoittajista naisia oli 51 %, miehiä 30 % ja työryhmiä 10 %. Tuottajista naisia oli 32 %, miehiä 41 % ja työryhmiä 25 %.
Hakujärjestelmään tieto hakemusten määrästä
Suurten hakemusmäärien vuoksi pyrimme kehittämään hakujärjestelmää, jotta se palvelisi hakijoita yhä paremmin. Jatkossa hakija voi nähdä hakujärjestelmästämme kulloinkin käsittelyssä olevien hakemusten kokonaismäärän. Tämä ei vielä suoraan kerro kunkin hakemuksen käsittelyvuorosta, mutta antaa yleiskuvan sen hetkisestä tilanteesta. Hakemuksia käsitellään siinä järjestyksessä, jossa ne on vastaanotettu.
”Teostukien hakemukset joutuvat aina vertailuun toisten hakemusten kanssa, eikä hakemuksille voi siksi antaa ’vuoronumeroa’. Oman hakemuksensa tilanteesta on kuitenkin aina mahdollista kysyä meiltä hakujärjestelmän kautta”, Simonen kertoo.
Pääsääntöisesti pyrimme käsittelemään hakemukset kahdeksan viikon kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta. Poikkeuksena ovat koulutusapuraha ja kurssituki, joissa on edelleen neljä päätöskokousta vuodessa sekä kansainvälistymistuki, jossa päätökset tehdään noin kuuden viikon välein.