Tällä sivulla listaamme, millaisiin teosten käyttötilanteisiin myönnämme sopimuslisenssiin perustuvia lupia.
Kopioston myöntämät luvat perustuvat saamiemme valtuutusten lisäksi sopimuslisenssiin. Se on tekijänoikeuslakiin perustuva järjestelmä, joka tukee teosten yhteishallinnointia ja jota ylläpitävät suomalaiset tekijänoikeusjärjestöt. Opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä tekijänoikeusjärjestö voi myöntää lupia teosten käyttöön myös sellaisten tekijöiden puolesta, joita järjestö ei valtuuksien perusteella suoraan edusta.
Kopiosto on hyväksytty tekijänoikeuslain 26 §:ssä tarkoitetuksi sopimuslisenssijärjestöksi seuraavien sopimuslisenssien aloilla. Osa sopimuslisensseistä on myönnetty Kopiostolle yhdessä toisen tekijänoikeusjärjestön kanssa.
- Teosten kopioiminen ja käyttäminen opetustoiminnassa ja tieteellisessä tutkimuksessa (TekL 13 § ja 14 §)
- Teosten kopiointi ja sisäinen tiedotuskäyttö yrityksissä, julkishallinnossa ja muissa yhteisöissä (TekL 13 § ja 13 a §)
- Teosten käyttö kirjastoissa, arkistoissa ja museoissa (TekL 16 d ja 16 g §)
- Arkistoidun lehden uudelleen käyttäminen (TekL 25 g §)
- Radio- ja tv-ohjelmien tallentaminen ja esittäminen opetuksessa ja tieteellisessä tutkimuksessa (TekL 14 §)
- Televisio-ohjelmien verkkotallennuspalvelut (TekL 25 l §)
- Radio- ja televisiolähetysten edelleen lähettäminen (TekL 25 h §)
Alla on listattu Kopioston näillä sopimuslisenssin alueilla myöntämät käyttöluvat.
Av-teokset: televisiossa ja radiossa lähetetyt teokset
Tv-ohjelmien käyttölupa
Opetushallitus on hankkinut Kopiostolta, lähettäjäyhtiöiltä ja elokuvatuottajia edustavalta APFI:lta luvat tv- ja radio-ohjelmien tallentamiseen ja esittämiseen opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa. Kopiosto myöntää luvan av-tekijöiden oikeuksien osalta. Lisätietoa luvasta löytyy erilliseltä sivulta.
Myymme yhdessä Teoston, Gramexin ja APFI:n kanssa operaattoreille tekijänoikeuslupaa televisio-ohjelmien tallentamiseen verkkotallennuspalveluihin. Lupa kattaa televisio-ohjelmien kaikkien eri oikeudenomistajaryhmien oikeudet, lukuun ottamatta lähettäjäyritysten oikeuksia.
Lisätietoa luvasta löytyy erilliseltä sivulta.
Myönnämme lupia tiettyjen ulkomaisten tv-kanavien edelleen lähettämiseen esimerkiksi kaapeli-tv- ja yhteisantenniverkoissa. Lisätietoa luvasta ja Kopioston edustamat kanavat löytyvät erilliseltä sivulta.
Painetut ja digitaaliset teokset: kirjalliset ja kuvataiteelliset teokset, valokuvat ja nuotit
Kopiosto on solminut seuraavat sopimukset koskien teosten kopiointia ja käyttöä opetuksessa ja tutkimuksessa.
Kopiointilupa
Kopiosto myy kopiointilupia opetus- ja tutkimuskäyttöön digitaalisten ja painettujen julkaisujen ja verkkosisältöjen kopioimiseen ja käyttöön luvan sallimissa rajoissa. Lisätietoa luvasta ja lupaehdot löytyvät erilliseltä sivulta.
Tutkimuskäyttö
Kopiosto, Helsingin yliopisto ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy ovat solmineet sopimuksen kappaleen valmistamisesta digitaalisesti tekijänoikeuden suojaamista teoksista ja niiden käyttämisestä FIN-CLARIN (Finnish Language Resource and Technology Infrastructure) -nimisessä hankkeessa ja sen puitteissa käyttäjille suunnatuissa palveluissa. Sopimus koskee Kansalliskirjaston digitoimia sanoma- ja aikakauslehtiaineistoja sekä internetissä vapaasti saatavilla olevaa aineistoa sekä tekijöiden puolesta sellaisia teoksia, jotka eivät ole verkossa vapaasti saatavilla, jos niiden käyttöön on saatu julkaisijan lupa.
Kopiosto ja Tietoarkisto ovat sopineet tiettyä tutkimusta varten valmistettujen digitaalisten kopioiden säilyttämisestä tutkimuksen verifiointia ja myöhempää tutkimusta varten. Sopimuksen nojalla Tietoarkisto saa oikeuden valmistaa kappaleita digitaalisesti tekijänoikeuden suojaamista teoksista ja arkistoida niitä pitkäaikaissäilyttämistä varten sekä välittää niitä auktorisoiduille käyttäjille. Tietoarkisto toimii Tampereen yliopiston yhteydessä. Sopimus on tehty tekijänoikeuslain 14.1 §:n sopimuslisenssiä hyödyntäen.
Nuottiarkisto
Kopiosto ja Tampereen Musiikkiopiston säätiö solmivat vuonna 2022 pilottisopimuksen Tampereen konservatorion nuottiarkistoissa olevien puhallinorkesterinuottien digitoinnista sekä näin syntyneen digitaalisen nuottiarkiston ja digitaalisten nuottikopioiden käytöstä konservatorion opetustoiminnassa, konserteissa ja muissa esiintymistilaisuuksissa sekä niihin harjoiteltaessa. Pilottisopimus tehtiin TekL 14.1 §:n sopimuslisenssin nojalla ja on voimassa 31.7.2024 saakka.
Kopiointilupa
Kopiosto myy kopiointilupia yrityksille, julkishallintoon ja muille yhteisöille. Kopiointiluvalla saa kopioida luvan sallimissa rajoissa julkaisuja ja teksti- ja kuvasisältöjä internetistä. Lisätietoa luvasta ja lupaehdot löytyvät erilliseltä sivulta.
Lehtikustantajan arkistolupa
Kopioston luvalla lehtikustantaja saa digitoida arkistossaan olevan lehtijulkaisun ja välittää ne suljetussa verkossa esimerkiksi lehtien tilaajien käyttöön. Kopiosto myöntää luvan tekijöiden puolesta. Lisätietoa luvasta löytyy erilliseltä sivulta.
Tieteellisten lehtien arkistolupa
Kopiosto ja Tiedekustantajat ovat solmineet pilottisopimuksen, jolla tieteellisten aikakauslehtien kustantajat saavat digitoida julkaisujaan. Sopimus kattaa ennen 1.1.1999 julkaistut tieteelliset aikakausjulkaisut ja niihin sisältyvät artikkelit, jotka saa välittää yleisön saataville verkkosivuilla tai Journal.fi-alustalla. Kopiosto myöntää luvan tekijöiden puolesta. Sopimus on voimassa pilottina 31.12.2026 saakka ja jatkuu sen jälkeen toistaiseksi voimassa olevana.
Kopiosto on hyväksytty myöntämään lupia kirjallisiin teoksiin ja niihin sisältyvien teosten sekä valokuvien Suomessa tapahtuvaan kappaleiden valmistamiseen ja yleisölle välittämiseen seuraavasti:
- aikakautisissa julkaisuissa (aikakaus- ja sanomalehdet sekä tieteelliset aikakausjulkaisut) julkaistut kirjalliset teokset ja niiden oikeudenhaltijat
- pienpainatteissa julkaistut kirjalliset teokset ja niiden oikeudenhaltijat
- kirjallisiin teoksiin ja edellä tarkoitettuihin painettuihin julkaisuihin sisältyvät kuvataiteelliset teokset, teosvalokuvat, valokuvat, kartat sekä muut selittävät piirustukset, graafiset tai plastillisesti muotoillut teokset ja niiden oikeudenhaltijat
- teosvalokuvat ja tekijänoikeuslain 49 a §:n mukaiset valokuvat ja niiden oikeudenhaltijat
Kopioston lisäksi Sanasto on hyväksytty sopimuslisenssijärjestöksi kirjallisuuden alan teosten oikeudenhaltijoiden osalta, pois lukien kuvat, ja Kuvasto on hyväksytty sopimuslisenssijärjestöksi kuvataiteen teosten osalta.
Kopiosto on solminut seuraavat sopimukset kirjaston, arkiston tai museon kokoelmaan sisältyvien teosten käytöstä kyseisissä kulttuuriperintölaitoksissa.
Kirjastojen kuvalupa
Kunnan yleinen kirjasto voi hankkia Kopiostosta luvan kirjan kuvituksen käyttöön kirjaston videoissa, verkkosivuilla, sosiaalisen median kanavissa, verkkokirjastoissa tai vastaavissa kirjaan liittyvän julkaisun yhteydessä. Lisätietoa luvasta löytyy erilliseltä sivulta.
Museoiden ja arkistojen lupa
Arkistot ja museot voivat hankkia Kopiostosta luvan kokoelmiinsa sisältyvien teosten digitoimiseen ja välittämiseen verkossa lehtiaineistojen, valokuvien, pienpainatteiden, nuottien ja kirjallisiin teoksiin sisältyvien kuvataiteellisten teosten ja valokuvien osalta. Lisätietoa luvasta löytyy erilliseltä sivulta.
Erilliset käyttöoikeussopimukset
Vanhojen lehtiaineistojen välittäminen Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa
Kopiosto ja Kansalliskirjasto ovat sopineet vuonna 1939 tai sitä ennen julkaistujen ja Kansalliskirjaston digitoimien lehtiaineistojen välittämisestä yleisön saataville Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Sopimus on voimassa 31.12.2025 saakka.
Edellä olevan sopimuksen lisäksi Kopiosto on sopinut Kansalliskirjaston kanssa vuosina 1940–1949 julkaistujen ruotsinkielisten lehtien digitoimisesta ja välittämisestä yleisön saataville Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Sopimus on voimassa 31.12.2026 saakka.
Lisäksi Kopiosto on tehnyt Käkisalmen säätiön ja Kansalliskirjaston kanssa sopimuksen, jolla Kansalliskirjasto saa avata 8 vanhaa Käkisalmen ja Laatokan alueella ilmestynyttä sanomalehteä avoimesti saataville Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Sopimus koskee vuonna 1940 tai sen jälkeen julkaistuja lehtiä. Sopimus on voimassa toistaiseksi.
TUTKAIN-sopimus
Kopiosto ja Kansalliskirjasto ovat sopineet Kansalliskirjaston digitoimien lehtiaineistojen välittämisestä korkeakouluihin tutkimuskäyttöön. Kansalliskirjaston kanssa sopimuksen tehneiden korkeakoulujen tunnistautuneille tutkijakäyttäjille on avattu pääsy Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelun kautta kaikkiin Kansalliskirjaston digitoimiin, ennen vuotta 2018 julkaistuihin suomalaisiin lehtiaineistoihin. TUTKAIN-sopimuksen on tehnyt Kansalliskirjaston kanssa yhteensä 17 yliopistoa ja ammattikorkeakoulua. Sopimukset ovat voimassa 31.12.2027 saakka.
Vanhojen lehtiaineistojen välittäminen arkistoissa ja museoissa tutkimus- ja asiakaskäyttöön
Kopiosto on sopinut Kansalliskirjaston ja useiden arkistojen tai museoiden kanssa Kansalliskirjaston digitoimien lehtiaineistojen välittämisestä arkiston tai museon henkilökunnalle sekä arkistossa tai museossa sijaitsevilta päätteiltä tutkimus- ja asiakaskäyttöä varten.
Tällainen sopimus on tehty Helsingin Sanomain Säätiön kanssa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien välittämisestä Median museossa ja arkisto Merkissä tutkimus-, asiakaspalvelu- ja asiakaskäyttöä varten. Sopimus koskee digitoituja Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia 31.12.1979 saakka. Sopimus on voimassa toistaiseksi.
Vastaava sopimus on tehty myös Svenska litteratursällskapet i Finland rf – SLS:n, Pressarkivföreningen rf:n ja Ålands landskapsarkivenin kanssa koskien ruotsinkielisiä sanomalehtiä sekä Työväenperinne ry:n kanssa koskien Suomen Sosiaalidemokraatti, Työkansan Sanomat, Vapaa sana ja Kansan Uutiset -nimisiä lehtiä.
Lehtiaineistojen digitoiminen ja välittäminen yleisölle verkossa
Kopiosto on sopinut yleisten kirjastojen kanssa tietyn paikallisen tai vastaavan lehden digitoimista ja avaamisesta yleisön saataville verkossa.
Tällainen sopimus on tehty Ulvilan kaupunginkirjaston kanssa. Se koskee kirjaston kokoelmiin sisältyviä vuosina 1975–2015 julkaistuja Ulvilan kotiseutulehtiä ja niiden välittämistä yleisön saataville digi.kirjastot.fi-palvelun kautta. Vastaava sopimus on tehty myös Helsingin kaupunginkirjaston kanssa koskien Arvosteleva luettelo suomenkielisestä kirjallisuudesta -nimistä vuosina 1930–1988 julkaistua lehteä ja sen välittämistä yleisön saataville Kirjasampo.fi-palvelun kautta.
Kansalliskirjaston digitoimien lehtiaineistojen välittäminen luvansaajaorganisaation käyttöön
Kopiosto on sopinut Kansalliskirjaston ja Museoviraston kanssa tiettyjen sanomalehtien välittämisestä Museoviraston henkilökunnan käyttöön. Vuonna 2024 sopimus koskee Borgåbladet, Hufvudstadsbladet, Maaseudun Tulevaisuus, Uusi Suomi ja Västra Nyland -nimisiä sanomalehtiä. Sopimus mahdollistaa kyseisten sanomalehtien käytön Kansalliskirjaston Digi.kansalliskirjasto.fi- palvelusta Museovirastossa, esim. selaamisen ja hakemisen lehtivalokuvakokoelmien luettelointia ja kuvailutietojen täydentämistä varten. Sopimus on voimassa toistaiseksi.
Kopiosto on sopinut Kansalliskirjaston ja Keskisuomalainen Oyj:n kanssa Mediatalo ESA Oy:n ja Kaakon Viestintä Oy:n julkaisemien lehtien digitoimisesta ja välittämisestä Keskisuomalainen Oyj:n henkilökunnan käyttöön. Sopimus on toistaiseksi voimassa oleva.
Kopiosto on sopinut Kansalliskirjaston ja Viestimedia Oy:n kanssa Maaseudun Tulevaisuus ja muiden Viestimedia Oy:n julkaisemien lehtien digitoimisesta ja välittämisestä Viestimedia Oy:n henkilökunnan käyttöön. Sopimus on toistaiseksi voimassa oleva.
Kopiosto on sopinut Kansalliskirjaston ja Suomen Hevosurheilulehti Oy:n kanssa Hevoslehti, Hevostalous ja Hevosurheilu -nimisten lehtien digitoimisesta ja välittämisestä Suomen Hevosurheilulehti Oy:n henkilökunnan käyttöön. Sopimus on toistaiseksi voimassa oleva.
Kirjan kansikuvien käyttö kirjaston verkkopalvelussa
Kopiosto on tehnyt sopimuksen Lastenkirjainstituutin kanssa kotimaisten lasten- ja nuorten kirjojen kansikuvien digitoimisesta ja liittämisestä Lastenkirjainstituutin tuottamaan ja ylläpitämään, verkossa julkaistavaan kuvittajabibliografiaan. Pilottisopimus on voimassa 31.12.2024 saakka.
Kopiosto on tehnyt sopimuksen Helsingin kaupunginkirjaston kanssa kirjojen kansikuvien digitoimisesta ja liittämisestä Helsingin kaupunginkirjaston ylläpitämään valtakunnalliseen Kirjasampo-palveluun. Pilottisopimuksen on voimassa toistaiseksi.
Kirjallisuuden digitointi ja välittäminen yleisölle
Kopioston, Sanaston ja Kansalliskirjaston yhteinen Klassikkokirja-sopimus kattaa yhteensä 100 kirjaa. Kansalliskirjasto saa välittää nämä sopimuksen piiriin kuuluvat kirjat yleisölle Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelun kautta avoimesti verkossa. Klassikkokirja-sopimus on voimassa 31.12.2024 saakka. Kopiosto on myöntänyt luvat kirjoihin sisältyvien kuvataiteen teosten ja valokuvien oikeudenhaltijoiden puolesta. Sanasto on myöntänyt luvan kirjojen tekijöiden ja muiden oikeudenhaltijoiden puolesta (kirjailijat, kääntäjät, kustantajat).
Julisteiden ja muiden pienpainatteiden avaaminen verkkoon
Kopiosto ja Lahden visuaalisen taiteen museo Malva ovat sopineet museon kokoelmissa olevien suomalaisten tekijöiden julisteiden ja muiden pienpainatteiden kappaleiden valmistamisesta ja saattamisesta yleisön saataville museon verkkosivuille, Finna-palvelussa tai vastaavan portaalin kautta. Pilottisopimus on voimassa 31.12.2024 saakka.
Artikkelien välittäminen kirjaston asiakkaalle sähköpostilla
Kopiosto ja Varastokirjasto solmivat pilottisopimuksen, jolla Varastokirjasto saa skannata kokoelmassaan olevasta tieteellisen tai aikakauslehden artikkelista kopion ja lähettää sen tilauksen tehneelle loppukäyttäjälle suoraan sähköpostilla. Pilotissa on mukana kuusi Varastokirjaston asiakaskirjastoa (Aalto-yliopiston kirjasto, Kansalliskirjasto, Luonnonvarakeskuksen kirjasto, Oulun yliopiston kirjasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kirjasto ja Itä-Suomen yliopiston kirjasto). Pilottisopimus on voimassa 31.12.2024 saakka.
Vastaavan sisältöinen sopimus on tehty myös Tekijänoikeudellisen yhdistyksen kanssa koskien sen ylläpitämää Tekijänoikeuden erikoiskirjastoa. Pilottisopimus on voimassa 31.12.2024 saakka.
Kansallisgallerian kokoelmissa olevien taideteosten, valokuvateosten ja valokuvien välittäminen yleisölle verkossa
Kopiosto ja Kuvasto ovat yhdessä solmineet vuonna 2014 Kansallisgallerian kanssa sopimuksen, joka oikeuttaa Kansallisgallerian välittämään kokoelmassaan olevia taideteoksia, valokuvateoksia ja valokuvia verkossa. Sopimus on toistaiseksi voimassa oleva.
Miten saan korvauksia teosteni käytöstä?
Kopiosto maksaa av-tekijöille ja esiintyville taiteilijoille tekijänoikeuskorvauksia televisio-ohjelmien tallentamisesta ja esittämisestä opetuksessa, tv-kanavien (toistaiseksi vain ulkomaisten) edelleen lähettämisestä sekä televisio-ohjelmien tallentamisesta verkkotallennuspalveluihin. Lisätietoa siitä, miten voit saada korvauksia niistä ohjelmista, joissa olet ollut mukana tekemässä, löydät Korvaukset televisio-ohjelmien tekijöille -sivulta.
Painetuista ja digitaalisista teoksista kerätyt korvaukset maksetaan pääsääntöisesti Kopioston jäsenjärjestöjen kautta. Kopioston jäsenjärjestöt jakavat saamansa korvaukset edustamansa alan tekijöille ja kustantajille apurahoina, suorina korvauksina tai järjestävät muutoin näitä hyödyttäviä palveluita. Jäsenjärjestöjemme kopiointikorvauksilla rahoittamat apurahat ja palvelut ovat kaikkien alan tekijöiden haettavissa.
Sellainen tekijä tai kustantaja, joka ei ole antanut edustusvaltuutusta Kopiostolle tai sen jäsenjärjestölle, voi esittää Kopiostolle maksuvaateen, jos vaateen kohteena olevan teoksen kopiointi tai käyttö on ollut Kopioston luvan piirissä etkä ole jo antanut käyttöön lupaa muulla sopimuksella, käyttöehdoissa tai lisenssillä ja teoksesi kopioinnista tai käytöstä Kopioston luvalla on näyttöä.
Lisätietoa painettujen ja digitaalisten teosten kopioinnista ja käytöstä Kopioston luvalla maksettavista korvauksista löydät Korvaukset tekstin ja kuvan tekijöille -sivulta.
Miten voin kieltää teokseni käytön Kopioston luvalla?
Tekijänoikeuslain mukaan oikeudenhaltijalla on oikeus kieltää teoksensa käyttö sopimuslisenssillä.
Jos et halua, että teostasi tai teoksiasi saa kopioida, tallentaa tai käyttää Kopioston luvalla, tulee sinun lähettää kirjallisesti kielto Kopiostolle. Kiellon yhteydessä sinun tulee yksilöidä teoksesi, joiden käytön kiellät Kopioston luvalla. Ilmoitamme kiellosta asiakkaillemme kotisivuillamme.
Tekijän kielto-oikeus ei koske radiossa tai televisiossa lähetettyjen ohjelmien ja niihin sisältyvien teosten tallentamista ja välittämistä opetustoiminnassa ja tieteellisessä tutkimuksessa, radio- ja televisiolähetysten edelleen lähettämistä eikä televisiossa lähetettyyn ohjelmaan sisältyvän teoksen tallentamista verkkotallennuspalveluun.
Kiellon tekemiseksi ole meihin yhteydessä, oikeudenomistajapalvelut (at) kopiosto.fi, 09 431 521 (vaihde).