CreaDemo-ohjelmasta myönnetään tukea luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden kehittämishankkeisiin.
Haun aikataulu
Haussa on kaksi hakukierrosta:
- Konseptituen haku avautuu 15.2 ja päättyy 11.4.2023 klo 16.00.Konseptitukien päätökset julkistetaan toukokuussa.Konseptitukien hankeraportti ja tuen loppuselvitys on toimitettava AVEKin kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti, mutta viimeistään 15.12.2024 mennessä.Lisätietoja konseptituen hausta voi kysyä tuotantoneuvoja Milla Moilaselta soittoaikoina 23.2. ja 7.3. klo 10.-14.00
- Demoavustusten haku avautuu 15.5. ja päättyy 11.9. klo 16.00.Päätökset julkistetaan marraskuussa.
- Demoavustuksista järjestetään hakemusklinikka verkkotilaisuutena ke 16.8.2023 klo 10–12. Tilaisuus on tarkoitettu sellaisille hakijoille, jotka ovat jo aloittaneet hakemuksen tekemisen ja kaipaavat vastauksia konkreettisiin kysymyksiin sen tekemisestä. Ilmoittaudu hakuklinikkaan 14.8. mennessä.
- Hankeraportti ja tuen loppuselvitys on toimitettava AVEKin kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti, mutta viimeistään 15.12.2024 mennessä.
Mihin
CreaDemo-tukea myönnetään tuotekehityshankkeisiin, joissa etsitään uusia luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden tuote- tai palveluinnovaatioita. Hankkeet voivat olla yritysten, alan ammattilaisten tai ammattitoimintaa harjoittavien yhdistysten tai näiden välisten verkostojen ja muiden yhteistyömuotojen välisiä. Määrärahan tavoitteena on synnyttää luovaan osaamiseen perustuva tai sitä hyödyntävä uusi tuote, menetelmä tai palvelu. Tukea myönnetään myös monialaisten pilottihankkeiden käynnistämiseen luovien alojen sekä teollisuus-, palvelu- ja muiden alojen kanssa.
Tuettavat hankkeet voivat olla luovien alojen tai kulttuurin eri aloilta, ja niillä voidaan myös edistää luovien alojen tuotteiden tai palveluiden tuotteistamista ja markkinoille saattamista.
Erityinen paino annetaan hankkeille, jotka parantavat eri toimialojen välistä yhteistyötä ja erityisesti luovan osaamisen ja muun yritysosaamisen yhteensovittamista luoden uutta liiketoimintaa ja kehittäen luovien alojen yrittäjyyttä. Monialaisissa hankkeissa tulee ensisijaisesti olla yhteistyökumppanina vähintään yksi teollisuus-, palvelu- tai muiden kuin luovien alojen yritys tai näiden verkosto, mutta myös luovien alojen yritysten keskinäiset verkostoitumishankkeet otetaan huomioon.
Avustusta voidaan myöntää demon, pilotin tai prototyypin valmistamiseen tai konseptin suunnitteluun.
CreaDemo-ohjelman tukien kokonaismäärä vahvistetaan vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriön AVEKille myöntämissä valtionavustuspäätöksessä.
Kenelle
Demo-, proto- ja pilottitukea voidaan myöntää oikeustoimikelpoisille luovan alan yrityksille tai useamman yrityksen verkostolle toiminimet pois lukien. Yrityksen pitää olla rekisteröitynyt vähintään 6 kk ennen hakemista. Tukea voivat hakea myös kulttuurialan rekisteröidyt, oikeustoimikelpoiset ja kirjanpitovelvolliset yhdistykset.
Konseptitukea voidaan myöntää myös toiminimelle, yksityishenkilölle tai työryhmälle. Hakijana toimii työryhmän nimeämä vastuuhenkilö.
Konseptituki
Konseptituen tavoitteena on kehittää sisältöhankkeen idea valmiiksi konseptiksi.
Hakemusten arvioinnissa otetaan tavoitteen lisäksi huomioon:
- konseptin sisältö- ja kehityssuunnitelma
- suunnitelma konseptin jatkokehittelystä
- hakijan aiempi kokemus
Vuoden 2023 konseptitukea hakeneen ja saaneen on mahdollista hakea myös haun toisessa vaiheessa demoavustusta, mikäli konseptituki on selvitetty ennen demotukihakemuksen viimeistä jättöpäivää 11.9.klo 16.00.
Demoavustus
Demoavustusten tavoitteena on kehittää sisältösuunnitelma demoksi, prototyypiksi tai pilotiksi, joilla hanke on esiteltävissä mm. rahoittajille, levittäjille tai jakelijoille kaupallisen mittakaavan tuotantoa varten.
Hakemusten arvioinnissa otetaan tavoitteen lisäksi huomioon:
- demon sisältö- ja kehityssuunnitelma
- hankkeen kaavailtu ansaintalogiikka
- valmiin tuotteen markkinointi- ja/tai levityssuunnitelma
- miten kehitettävä tuote tai palvelu tuotteistetaan
- kehiteltävän sisällön tai hankkeen uutuusarvo tai muu sisällöllinen innovaatio
- kilpailuanalyysi siten, että hanketta verrataan jo markkinoilla mahdollisesti oleviin kansallisiin tai kansainvälisiin vastaaviin tuotteisiin tai sisältöihin
- demon tai pilotin kustannusarvio ja arvio lopullisen tuotteen kustannuksista
- yrityksen taloudellisen tilan vakaus
- hakijan osoittama kokemus aiemmasta vastaavasta toiminnasta
Hakija voi lisäksi pyytää hankkeensa tueksi arviota tai lausuntoa muilta yritystoiminnan rahoittajilta, esimerkiksi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta, Business Finlandista, kunnallisesta tai seudullisesta elinkeinoyhtiöstä/elinkeinotoimelta, uusyrityskeskuksesta tai vastaavasta. Hakijan tulee itse pyytää suositus hyvissä ajoin ja liittää se hakemukseen. Lista AVEKin myöntämien demo-tukien yhteyshenkilöistä ELYissä löytyy sivun lopusta.
Rahoitus ja rajoitukset
Konseptisuunnitteluun myönnetään 5 000 euron avustus.
Demo-, proto- ja pilottiavustukset ovat suuruudeltaan 10 000 tai 20 000 euroa riippuen hankkeen laajuudesta.
Demojen ja pilottien tuki voi kattaa enintään 80 % avustettavan hankkeen hyväksyttävistä menoista.
Hankkeen kuluiksi hyväksytään kulut, jotka ovat toteutuneet hakemuksessa esitettyihin menokohtiin hakemuksen jättämisen jälkeen.
Tuki ei yhdessä muiden julkisten avustusten kanssa saa ylittää hyväksyttävien menojen määrää.
Tuet ovat peräisin opetus- ja kulttuuriministeriön AVEKille myöntämästäcCreaDemo-ohjelman toimeenpanoon tarkoitetusta erityismäärärahasta, joka on EU:n valtiontukisääntelyn mukaista de minimis -tukea (vähämerkityksinen tuki). De minimis -tukien enimmäismäärä yritykselle voi olla 200 000 euroa kolmen perättäisen verovuoden aikana.
CreaDemo-tuet ovat yritykselle ja yksityiselle henkilölle veronalaista tuloa. Tuen saajan on pidettävä huolta saadun avustuksen ilmoittamisesta verottajalle.
Tuen saajan tulee selvittää, onko sillä velvollisuus noudattaa hankintalainsäädäntöä, ja ottaa tämä toiminnassaan huomioon. Myös valtioon, kuntiin tai seurakuntiin kuulumaton avustuksen saaja voi olla velvollinen kilpailuttamaan hankintansa noudattaen hankintalain mukaisia menettelyitä (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 29.12.2016/1397).
Päätökset
CreaDemo-hakemukset arvioi asiantuntijaryhmä. Tuet ovat harkinnanvaraisia. Hankehakemusten arviointi perustuu kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon hakijayrityksen suunnitteleman hankkeen tavoitteet ja toteutussuunnitelma suhteessa CreaDemo-ohjelman tavoitteisiin. Lisäksi huomioidaan yrityksen toiminnan sisällöllinen, toiminnallinen ja ammatillinen laatu.
Arvioinnissa huomioidaan myös mahdollisesti aiemmin saadut CreaDemo-tuet ja niiden toteutuminen sekä vaikuttavuus.
Lisäksi arvioinnissa otetaan huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön strategiset vaikuttavuustavoitteet ja sitoumukset sekä valtionavustuksen yleiset myöntämisen edellytykset.
AVEKin johtokunta vahvistaa asiantuntijaryhmän päätökset. Päätöksistä ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse. Päätös näkyy myös AVEKin hakujärjestelmässä.
Esteitä tuen myöntämiselle
Hakemus hylätään, jos se saapuu määräajan jälkeen.
Hakijayhteisön tulee olla huolehtinut aiempien AVEKista saamiensa tukien raportoinnista.
Tukea ei myönnetä
- hakuajan päättymisen jälkeen saapuneisiin hakemuksiin
- yrityksen tai yhdistyksen perustoimintaan, kiinteisiin kuluihin, markkinointiin tai perusohjelmiston ja laitteiden hankintaan.
- takautuvasti ennen hakemuksen jättämistä syntyneisiin kuluihin eikä hankkeisiin, jotka ovat jo pilotti- tai demovaiheessa tai jo tehtyyn tuotekehitykseen.
- oppimateriaalin valmistamiseen yleissivistävää, ammatillista ja korkeakoulutusta varten
- yksinomaan teknologiapainotteiseen hankkeeseen
- yksittäisen teoksen valmistamiseen ja tuotantoon
- verkkokauppojen ja markkinointisisältöjen tai -palvelujen kehittämishankkeisiin
- opinnäytetöihin tai niiden kehittämiseen
- tilaustöihin, ts. hakijayrityksen asiakkaan lukuun tehtäviin tuotekehityshankkeisiin
Määrärahasta ei tueta kulttuurin matkailullista tuotteistamista, jota varten on opetus- ja kulttuuriministeriöstä erikseen osoitettu määräraha.
Muu rahoitus / omarahoitusosuus
Vähintään 20 % demon/pilotin kokonaiskustannuksista tulee olla muuta kuin AVEKin myöntämää rahoitusta. Rahoitukseksi hyväksytään hakijayhtiön ulkopuolisen rahoituksen lisäksi myös yhtiön omarahoitus.
Omarahoituksen osaksi hyväksytään myös hakijan omia työkustannuksia tai oman kaluston käyttöä – oman työn tuntihintana voidaan käyttää laskennallista 19 €/h ja oman kaluston käyttö on max. 60 % vastaavan kaluston vuokrahinnasta. Omasta työstä tulee olla raportoitaessa tuntiseuranta.
Monialaisissa hankkeissa myös hankepartnerina toimivan muun alan yrityksen taloudellinen osallistuminen hankkeen kustannuksiin on suotavaa, mutta ei pakollista.
Konseptiavustuksissa ei edellytetä omaa tai muuta rahoitusosuutta.
Hakumenettely
Hankehakemus laaditaan AVEKin hakujärjestelmässä. Henkilöllä, joka tekee hakemuksen, tulee olla organisaation allekirjoitusoikeus.
Tämän hakuilmoituksen lisäksi muista lukea tukiohjeet (alempana samalla sivulla).
Ensimmäistä kertaa kirjauduttaessa hakijayhteisö rekisteröityy järjestelmään. Järjestelmään kannattaa rekisteröityä henkilökohtaisella sähköpostiosoitteella, ei esimerkiksi jonkin organisaation yleisosoitteella.
Rekisteröitymisen jälkeen luodaan uusi organisaatiotili ”Tee hakemus” -sivulla. Organisaation pääkäyttäjä määritellään tilin ”omistajaksi”. Organisaatiotilin omistaja voi lisätä muita käyttäjiä organisaation jäseniksi ja tarvittaessa poistaa heitä.
Jos hakijayrityksellä on AVEKissa keskeneräisiä rahoitettuja hankkeita, tehdään hakujärjestelmässä ensin pyyntö liittyä yrityksen/organisaation tietoihin. Pyyntö tehdään ”Tee hakemus” -sivulla ”Liity organisaatioon” -painikkeella. Pyyntö käsitellään AVEKissa. Hyväksymisen jälkeen voi tehdä hakemuksen.
Hakemus
Hakemuslomakkeeseen täytetään yrityksen perustiedot.
Näihin kuuluu yrityksen toimialaluokitus numerolla, jonka voit tarkistaa YTJ:n sivuilta.
Ohje hakemuksen täyttämiseen:
Hakemuksen otsikko:
Hankkeen nimi tai muu yksilöivä kuvaus
Tuen käyttötarkoitus lyhyesti ja yleistajuisesti (max. 300 merkkiä):
Hankkeen käytön lyhyt kuvaus julkaistavassa muodossa.
Luovan alan tyyppi:
Rastita yksi vaihtoehto.
Haettava tuki:
Haettavan avustuksen määrä AVEKilta.
Hankkeen kokonaisbudjetti:
Hankkeen tämän vaiheen budjetin eli kustannusarvion kokonaissumma. AVEKin tuki voi olla korkeintaan 80 % kokonaisbudjetista.
Hankkeen kustannusarvion erittely:
Erittely hankkeeseen kuuluvista kuluista. Erittelyn voi tehdä suoraan lomakkeeseen tai erillisenä liitteenä käyttämällä AVEKin kustannusarviopohjaa tai hakijan omaa kustannusarviopohjaa.
Laajempi sisältökuvaus (max. 5000 merkkiä)
Hankkeen kuvaus tai muu sisältö- tai tuotekehityssuunnitelma.
Konseptituet: hankkeen kuvaus tai muu sisältö- tai tuotekehityssuunnitelma ja konseptityön aikataulu
Työsuunnitelma (max. 5000 merkkiä)
- perustelut haetun demon/proton/pilotin tarpeesta
- hankkeen tuotantosuunnitelma ja aikataulu
- markkinointi- ja levityssuunnitelma
- rahoitussuunnitelma, mikäli se ei ole erillisessä liitteessä
- suunnitelma mahdollisesta monialaisesta yhteistyöstä
Konseptituet: selvitys aikaisemmasta toiminnasta / yksityishenkilön tai työryhmän hakijoiden CV:t.
Liitteet:
- Todistus verojen maksamisesta/verovelkatodistus (pakollinen liite yrityksille)
- Viimeisin toiminta- ja tilintarkastuskertomus. Jos yhtiömuoto ei velvoita pakolliseen raportointiin riittää vapaamuotoinen taloudellinen selvitys. (pakollinen, muu liite)
- Erittely muusta rahoituksesta ja mahdollisesta omarahoituksesta (pakollinen liite demo- ja pilottituissa)
- Yhteistyökumppanina toimivan muun toimialan tai luovan alan yrityksen/verkoston kirjallinen sitoutuminen hankkeeseen (pakollinen usean yrityksen tai verkoston hankkeissa)
- Mahdollinen suositus (muu liite)
- Liitteeksi voi laittaa muuta hakemuksen kannalta tarpeelliseksi katsomaansa materiaalia, myös linkin visuaalisen materiaaliin.
Aikaisemmat tukipäätökset
Aikaisemmat CreaDemo-tuen tukipäätökset löydät erilliseltä sivulta.
TUKIOHJEET
Tuen tarkoitus ja reunaehdot
CreaDemo-ohjelmasta myönnetään tukea luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden kehittämishankkeisiin sekä pilottihankkeiden käynnistämiseen luovien alojen sekä teollisuus-, palvelu- ja muiden alojen kanssa.
Tuki myönnetään opetus- ja kulttuuriministeriön AVEKille myöntämästä demotuki-ohjelman toimeenpanoon tarkoitetusta erityismäärärahasta, joka on EU:n valtiontukisääntelyn mukaista de minimis -tukea (vähämerkityksinen tuki). De minimistukien enimmäismäärä yritykselle voi olla 200 000 euroa kolmen perättäisen verovuoden aikana.
Tuki voi olla korkeintaan 80 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Hankkeen muu rahoitus voi olla hakijayhtiön ulkopuolisen rahoituksen lisäksi myös yhtiön omarahoitusosuus. Omarahoituksen osaksi hyväksytään hakijan omia työkustannuksia tai oman kaluston käyttöä – oman työn tuntihintana voidaan käyttää laskennallista 19 €/h ja oman kaluston käyttö on max. 60 % vastaavan kaluston vuokrahinnasta. Omasta työstä tulee olla raportoitaessa tuntiseuranta.
Tukea saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty ja sellaisin ehdoin, joita avustuksen myöntämisen yhteydessä saajan kanssa tehtävässä sopimuksessa tarkennetaan.
CreaDemo-tuet ovat yritykselle ja yksityiselle henkilölle veronalaista tuloa. Tuen saajan on pidettävä huolta saadun avustuksen ilmoittamisesta verottajalle.
Tuen saajan tulee selvittää, onko sillä velvollisuus noudattaa hankintalainsäädäntöä, ja ottaa tämä toiminnassaan huomioon. Myös valtioon, kuntiin tai seurakuntiin kuulumaton avustuksen saaja voi olla velvollinen kilpailuttamaan hankintansa noudattaen hankintalain mukaisia menettelyitä (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 29.12.2016/1397).
Sopimusmenettely
Myönnetystä tuesta tehdään kirjallinen tukisopimus tai sitoumus tuen saajan kanssa hakujärjestelmässä.
Tukipäätös on sitova, kun tuensaaja on allekirjoituksellaan hyväksynyt tukisopimuksen/sitoumuksen ja maksuerät hakujärjestelmässä.
Mikäli tukisopimusta/sitoumusta ei tehdä kolmen kuukauden kuluessa tukipäätöksen tekemisestä, tukipäätös raukeaa.
Sopimus voidaan purkaa ja tuki periä takaisin:
- mikäli tukea ei käytetä sovitussa ajassa tai hyväksyttyyn tarkoitukseen.
- mikäli tuen saaja on antanut AVEKille harhaanjohtavaa tietoa, joka on vaikuttanut tuen myöntämiseen tai maksatuksen jatkamiseen.
- mikäli loppuselvitystä ei toimiteta määräajassa ja sovitussa muodossa, eikä tuen saaja ole sopinut uudesta menettelystä AVEKin
Kulujen alittaessa tukisopimuksen perusteena olleen budjetin, myös AVEKin tuen määrää voidaan leikata samassa suhteessa ja periä erotus, mikäli tuen loppuerä ei riitä kattamaan alitusta.
Maksatus
Tuki maksetaan kahdessa tai useammassa erässä. Tuen saaja pyytää maksueriä hakujärjestelmässä, ja maksueriin liittyy raportointivelvoite. Viimeinen erä maksetaan loppuraportin jälkeen ja sen suuruus on vähintään 20 % tuesta.
CreaDemo-tuen raportointi
Tuen käytöstä tehdään loppuselvitys sopimuksen/sitoumuksen mukaisen loppuselvityspäivämäärän mukaan. Loppuselvitys tehdään AVEKin hakujärjestelmässä.
Konseptituki – loppuselvityksessä pyydettävät tiedot:
- Lyhyt kuvaus
Kirjoita lyhyt kuvaus toteutuneesta sisällöstä, joka on myös julkaistavassa muodossa. - Kirjallinen raportti sisällöstä
Sisällön ja tavoitteiden saavuttaminen tuen avulla, poikkeamat suunnitellusta ja niiden vaikutus talouteen (yritykset). Konseptisuunnitelma. Konseptisuunnitelman ollessa laajempi, se voidaan jättää myös liitteenä. - Taloudellinen selvitys (yritykset) ja jatkosuunnitelmat
Tuen vaikutus ja merkitys, hankkeen jatkosuunnitelmat. - Liitteenä muu tarvittava materiaali, esimerkiksi kuvat.
Demo- ja pilottituet – loppuselvityksessä pyydettävät tiedot:
- Lyhyt kuvaus
Kirjoita lyhyt kuvaus toteutuneesta sisällöstä, joka on myös julkaistavassa muodossa. - Kirjallinen raportti sisällöstä
Sisällön ja tavoitteiden saavuttaminen tuen avulla, poikkeamat suunnitellusta ja niiden vaikutus talouteen. Tiivistelmä toteutuneen hankkeen sisällöstä. - Taloudellinen selvitys ja jatkosuunnitelmat
Tuen vaikutus ja merkitys, hankkeen jatkosuunnitelmat, sisältäen arvion tuen merkityksestä yhtiön toiminnalle.
Selvitys tuen käytöstä annetaan samassa muodossa kuin käyttö on esitetty tukea haettaessa.
Loppuselvityksen liitteet:
- Loppuselvitysraportti. Kirjallinen raportti hankkeen toteutumisesta. Pakollinen liite.
- Taloudellinen selvitys. Taloudellisen selvityksen tulee perustua kirjanpitoon ja kirjanpitäjän tulee vahvistaa se allekirjoituksellaan. Selvityksen tulee sisältää hankkeen kaikki kulut, AVEKin tuki voi kattaa toteutuneista kuluista enintään 80 %. Taloudellisen selvityksen tulee sisältää myös muu toteutunut rahoitus. Pakollinen liite.
- Selvitys omarahoituksesta. Mikäli omarahoituksessa on käytetty omaa työaikaa, selvityksessä tulee olla myös raportti työajan seurannasta. Pakollinen liite, mikäli hankkeessa on ollut omarahoitusosuus.
- Tilintarkastajan lausunto. Lausunto on pakollinen, mikäli AVEKista hankkeelle myönnetty kokonaistuki on 20 000 euroa tai enemmän.
- Kuvat. Hankkeeseen liittyvää kuvamateriaalia. Ei pakollinen.
- Linkit. Hankkeeseen liittyviä linkkejä. Ei pakollisia.
Ohjeet kirjanpitoon ja tilintarkastukseen.
DigiDemo-ohjelmasta myönnetään tukea uusien digitaalisten sisältöjen tuotekehitykseen.
Haun aikataulu
Haussa on kaksi hakukierrosta:
-
- Konseptituen haku avautuu 15.2 ja päättyy 11.4.2023 klo 16.00.Konseptitukien päätökset julkistetaan toukokuussa.Konseptitukien hankeraportti ja tuen loppuselvitys on toimitettava AVEKin kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti, mutta viimeistään 15.12.2024 mennessä.Lisätietoja konseptituen hausta voi kysyä tuotantoneuvoja Milla Moilaselta soittoaikoina 23.2. ja 7.3. klo 10.-14.00
- Demoavustusten haku avautuu 15.5. ja päättyy 11.9. klo 16.00.Päätökset julkistetaan marraskuussa.
- Demoavustuksista järjestetään hakemusklinikka verkkotilaisuutena ke 16.8.2023 klo 10–12. Tilaisuus on tarkoitettu sellaisille hakijoille, jotka ovat jo aloittaneet hakemuksen tekemisen ja kaipaavat vastauksia konkreettisiin kysymyksiin sen tekemisestä. Ilmoittaudu hakuklinikkaan 14.8. mennessä.
- Hankeraportti ja tuen loppuselvitys on toimitettava AVEKin kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti, mutta viimeistään 15.12.2024 mennessä.
Mihin
DigiDemo on tuotekehitystuki, joka on tarkoitettu uusien audiovisuaalisten tai muiden kulttuurisisältöjen ja niiden kerronnan muotojen kehittämiseen. Tukea voidaan myöntää demon valmistamiseen, sarjamuotoisen ohjelman pilottijakson valmistamiseen tai konseptin suunnitteluun.
DigiDemo-ohjelman tukien kokonaismäärä vahvistetaan vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriön AVEKille myöntämissä valtionavustuspäätöksessä.
Kenelle
Demo- ja pilottitukea voidaan myöntää oikeustoimikelpoisille yrityksille, toiminimet pois lukien. Yrityksen pitää olla rekisteröitynyt vähintään 6 kk ennen hakemista.
Konseptitukea voidaan myöntää myös toiminimelle, yksityishenkilölle tai työryhmälle. Hakijana toimii työryhmän nimeämä vastuuhenkilö.
Konseptituki
Konseptituen tavoitteena on kehittää sisältöhankkeen idea valmiiksi konseptiksi.
Hakemusten arvioinnissa otetaan tavoitteen lisäksi huomioon:
- konseptin sisältö- ja kehityssuunnitelma
- suunnitelma konseptin jatkokehittelystä
- hakijan aiempi kokemus
Vuoden 2023 konseptitukea hakeneen ja saaneen on mahdollista hakea myös haun toisessa vaiheessa demoavustusta, mikäli konseptituki on selvitetty ennen demotukihakemuksen viimeistä jättöpäivää 11.9.klo 16.00.
Demo- ja pilottituet
Demo- ja pilottituen tavoitteena on kehittää konseptiksi jalostettu sisältöhanke demoksi tai pilotiksi, jolla hanke on esiteltävissä mm. rahoittajille, levittäjille tai jakelijoille kaupallisen mittakaavan tuotantoa varten.
Hakemusten arvioinnissa otetaan tavoitteen lisäksi huomioon:
- demon sisältö- ja kehityssuunnitelma
- hankkeen kaavailtu ansaintalogiikka
- valmiin tuotteen markkinointi- ja/tai levityssuunnitelma
- kehiteltävän sisällön tai hankkeen uutuusarvo tai muu sisällöllinen innovaatio
- kilpailuanalyysi siten, että hanketta verrataan jo markkinoilla mahdollisesti oleviin kansallisiin tai kansainvälisiin vastaaviin tuotteisiin tai sisältöihin
- demon tai pilotin kustannusarvio ja arvio lopullisen tuotteen kustannuksista
- yrityksen taloudellisen tilan vakaus
- hakijan osoittama kokemus aiemmasta vastaavasta toiminnasta
Hakija voi lisäksi pyytää hankkeensa tueksi arviota tai lausuntoa muilta yritystoiminnan rahoittajilta, esimerkiksi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta, Business Finlandista, kunnallisesta tai seudullisesta elinkeinoyhtiöstä/elinkeinotoimelta, uusyrityskeskuksesta tai vastaavasta. Hakijan tulee itse pyytää suositus hyvissä ajoin ja liittää se hakemukseen. Lista AVEKin myöntämien demo-tukien yhteyshenkilöistä ELYissä löytyy sivun lopusta.
Rahoitus ja rajoitukset
Konseptisuunnitteluun myönnetään 5 000 euron avustus.
Demo- ja pilottiavustukset ovat suuruudeltaan 10 000 tai 20 000 euroa riippuen hankkeen laajuudesta.
Demojen ja pilottien tuki voi kattaa enintään 80 prosenttia avustettavan hankkeen hyväksyttävistä menoista.
Hankkeen kuluiksi hyväksytään kulut, jotka ovat toteutuneet hakemuksessa esitettyihin menokohtiin hakemuksen jättämisen jälkeen.
Tuki ei yhdessä muiden julkisten avustusten kanssa saa ylittää hyväksyttävien menojen määrää.
Tuet ovat peräisin opetus- ja kulttuuriministeriön AVEKille myöntämästä DigiDemo-ohjelman toimeenpanoon tarkoitetusta erityismäärärahasta, joka on EU:n valtiontukisääntelyn mukaista de minimis -tukea (vähämerkityksinen tuki). De minimis -tukien enimmäismäärä yritykselle voi olla 200 000 euroa kolmen perättäisen verovuoden aikana.
DigiDemo-tuet ovat yritykselle ja yksityiselle henkilölle veronalaista tuloa. Tuen saajan on pidettävä huolta saadun avustuksen ilmoittamisesta verottajalle.
Tuen saajan tulee selvittää, onko sillä velvollisuus noudattaa hankintalainsäädäntöä, ja ottaa tämä toiminnassaan huomioon. Myös valtioon, kuntiin tai seurakuntiin kuulumaton avustuksen saaja voi olla velvollinen kilpailuttamaan hankintansa noudattaen hankintalain mukaisia menettelyitä (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 29.12.2016/1397).
Päätökset
DigiDemo-hakemukset arvioi asiantuntijaryhmä. Tuet ovat harkinnanvaraisia. Hankehakemusten arviointi perustuu kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon hakijayrityksen suunnitteleman hankkeen tavoitteet ja toteutussuunnitelma suhteessa DigiDemo-ohjelman tavoitteisiin. Lisäksi huomioidaan yrityksen toiminnan sisällöllinen, toiminnallinen ja ammatillinen laatu.
Arvioinnissa huomioidaan myös mahdollisesti aiemmin saadut DigiDemo-tuet ja niiden toteutuminen sekä vaikuttavuus.
Lisäksi arvioinnissa otetaan huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön strategiset vaikuttavuustavoitteet ja sitoumukset sekä valtionavustuksen yleiset myöntämisen edellytykset.
AVEKin johtokunta vahvistaa asiantuntijaryhmän päätökset. Päätöksistä ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse. Päätös näkyy myös AVEKin hakujärjestelmässä.
Esteitä tuen myöntämiselle
Hakemus hylätään, jos se saapuu määräajan jälkeen.
Hakijayhteisön tulee olla huolehtinut aiempien AVEKista saamiensa tukien raportoinnista.
Tukea ei myönnetä
- hakuajan päättymisen jälkeen saapuneisiin hakemuksiin
- yrityksen perustoimintaan, kiinteisiin kuluihin, markkinointiin tai perusohjelmiston ja laitteiden hankintaan.
- takautuvasti ennen hakemuksen jättämistä syntyneisiin kuluihin eikä hankkeisiin, jotka ovat jo pilotti- tai demovaiheessa.
- oppimateriaalin valmistamiseen yleissivistävää, ammatillista ja korkeakoulutusta varten
- yksinomaan teknologiapainotteiseen hankkeeseen
- yksittäisen teoksen valmistamiseen ja tuotantoon
- verkkokauppojen ja markkinointisisältöjen tai -palvelujen kehittämishankkeisiin
- opinnäytetöihin tai niiden kehittämiseen
Määrärahasta ei tueta kulttuurin matkailullista tuotteistamista, jota varten on opetus- ja kulttuuriministeriöstä erikseen osoitettu määräraha.
Muu rahoitus / omarahoitusosuus
Vähintään 20 % demon/pilotin kokonaiskustannuksista tulee olla muuta kuin AVEKin myöntämää rahoitusta. Rahoitukseksi hyväksytään hakijayhtiön ulkopuolisen rahoituksen lisäksi myös yhtiön omarahoitus.
Omarahoituksen osaksi hyväksytään myös hakijan omia työkustannuksia tai oman kaluston käyttöä – oman työn tuntihintana voidaan käyttää laskennallista 19 €/h ja oman kaluston käyttö on max. 60 % vastaavan kaluston vuokrahinnasta. Omasta työstä tulee olla raportoitaessa tuntiseuranta.
Konseptiavustuksissa ei edellytetä omaa tai muuta rahoitusosuutta.
Hakumenettely
DigiDemo-hankehakemus laaditaan AVEKin hakujärjestelmässä. Henkilöllä, joka tekee hakemuksen, tulee olla organisaation allekirjoitusoikeus.
Tämän hakuilmoituksen lisäksi muista lukea tukiohjeet (alempana samalla sivulla).
Ensimmäistä kertaa kirjauduttaessa hakijayhteisö rekisteröityy järjestelmään. Järjestelmään kannattaa rekisteröityä henkilökohtaisella sähköpostiosoitteella, ei esimerkiksi jonkin organisaation yleisosoitteella.
Rekisteröitymisen jälkeen luodaan uusi organisaatiotili ”Tee hakemus” -sivulla. Organisaation pääkäyttäjä määritellään tilin ”omistajaksi”. Organisaatiotilin omistaja voi lisätä muita käyttäjiä organisaation jäseniksi ja tarvittaessa poistaa heitä.
Jos hakijayrityksellä on AVEKissa keskeneräisiä rahoitettuja hankkeita, tehdään hakujärjestelmässä ensin pyyntö liittyä yrityksen/organisaation tietoihin. Pyyntö tehdään ”Tee hakemus” -sivulla ”Liity organisaatioon” -painikkeella. Pyyntö käsitellään AVEKissa. Hyväksymisen jälkeen voi tehdä hakemuksen.
Hakemus
Hakemuslomakkeeseen täytetään yrityksen perustiedot.
Näihin kuuluu yrityksen toimialaluokitus numerolla, jonka voit tarkistaa YTJ:n sivuilta.
Ohje hakemuksen täyttämiseen:
Hakemuksen otsikko:
Hankkeen nimi tai muu yksilöivä kuvaus
Tuen käyttötarkoitus lyhyesti ja yleistajuisesti (max. 300 merkkiä):
Hankkeen käytön lyhyt kuvaus julkaistavassa muodossa.
Luovan alan tyyppi:
Rastita yksi vaihtoehto.
Haettava tuki:
Haettavan avustuksen määrä AVEKilta
Hankkeen kokonaisbudjetti:
Demon, pilotin tai konseptin budjetin eli kustannusarvion kokonaissumma. AVEKin tuki voi olla korkeintaan 80 % kokonaisbudjetista.
Hankkeen kustannusarvion erittely:
Erittely hankkeeseen kuuluvista kuluista. Erittelyn voi tehdä suoraan lomakkeeseen tai erillisenä liitteenä käyttämällä AVEKin kustannusarviopohjaa tai hakijan omaa kustannusarviopohjaa.
Laajempi sisältökuvaus (max. 5000 merkkiä)
Demo- ja pilottituet: hankkeen kuvaus, käsikirjoitus tai muu sisältö- tai tuotekehityssuunnitelma
Konseptituet hankkeen kuvaus tai muu sisältö- tai tuotekehityssuunnitelma ja konseptityön aikataulu
Työsuunnitelma (max. 5000 merkkiä)
Demo- ja pilottituet
- perustelut haetun demon/pilotin tarpeesta
- demon/pilotin tuotantosuunnitelma ja aikataulu
- markkinointi- ja levityssuunnitelma
- rahoitussuunnitelma, mikäli se ei ole erillisessä liitteessä
Konseptituet: selvitys aikaisemmasta toiminnasta / yksityishenkilön tai työryhmän hakijoiden CV:t
Liitteet:
- Todistus verojen maksamisesta/verovelkatodistus (pakollinen yrityksille)
- Viimeisin toiminta- ja tilintarkastuskertomus. Jos yhtiömuoto ei velvoita pakolliseen raportointiin, riittää vapaamuotoinen taloudellinen selvitys. (pakollinen demo- ja pilottituissa, muu liite)
- Erittely muusta rahoituksesta ja mahdollisesta omarahoituksesta (pakollinen demo- ja pilottituissa)
- Mahdollinen suositus (muu liite)
- Liitteeksi voi laittaa muuta hakemuksen kannalta tarpeelliseksi katsomaansa materiaalia, myös linkin visuaalisen materiaaliin.
Aikaisemmat tukipäätökset
Aikaisemmat DigiDemo-tuen tukipäätökset löydät erilliseltä sivulta.
TUKIOHJEET
Tuen tarkoitus ja reunaehdot
DigiDemo-ohjelmasta myönnetään tukea digitaalisten sisältöjen tuotekehitykseen.
Tuki myönnetään opetus- ja kulttuuriministeriön AVEKille myöntämästä DigiDemo-ohjelman toimeenpanoon tarkoitetusta erityismäärärahasta, joka on EU:n valtiontukisääntelyn mukaista de minimis -tukea (vähämerkityksinen tuki). De minimistukien enimmäismäärä yritykselle voi olla 200 000 euroa kolmen perättäisen verovuoden aikana.
Tuki voi olla korkeintaan 80 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Hankkeen muu rahoitus voi olla hakijayhtiön ulkopuolisen rahoituksen lisäksi myös yhtiön omarahoitusosuus. Omarahoituksen osaksi hyväksytään hakijan omia työkustannuksia tai oman kaluston käyttöä – oman työn tuntihintana voidaan käyttää laskennallista 19 €/h ja oman kaluston käyttö on max. 60 % vastaavan kaluston vuokrahinnasta. Omasta työstä tulee olla raportoitaessa tuntiseuranta.
Tukea saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty ja sellaisin ehdoin, joita avustuksen myöntämisen yhteydessä saajan kanssa tehtävässä sopimuksessa tarkennetaan.
DigiDemo-tuet ovat yritykselle ja yksityiselle henkilölle veronalaista tuloa. Tuen saajan on pidettävä huolta saadun avustuksen ilmoittamisesta verottajalle.
Tuen saajan tulee selvittää, onko sillä velvollisuus noudattaa hankintalainsäädäntöä, ja ottaa tämä toiminnassaan huomioon. Myös valtioon, kuntiin tai seurakuntiin kuulumaton avustuksen saaja voi olla velvollinen kilpailuttamaan hankintansa noudattaen hankintalain mukaisia menettelyitä (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 29.12.2016/1397).
Sopimusmenettely
Myönnetystä tuesta tehdään kirjallinen tukisopimus tai sitoumus tuen saajan kanssa hakujärjestelmässä.
Tukipäätös on sitova, kun tuensaaja on allekirjoituksellaan hyväksynyt tukisopimuksen/sitoumuksen ja maksuerät hakujärjestelmässä.
Mikäli tukisopimusta/sitoumusta ei tehdä kolmen kuukauden kuluessa tukipäätöksen tekemisestä, tukipäätös raukeaa.
Sopimus voidaan purkaa ja tuki periä takaisin:
- mikäli tukea ei käytetä sovitussa ajassa tai hyväksyttyyn tarkoitukseen.
- mikäli tuen saaja on antanut AVEKille harhaanjohtavaa tietoa, joka on vaikuttanut tuen myöntämiseen tai maksatuksen jatkamiseen.
- mikäli loppuselvitystä ei toimiteta määräajassa ja sovitussa muodossa, eikä tuen saaja ole sopinut uudesta menettelystä AVEKin kanssa.
Kulujen alittaessa tukisopimuksen perusteena olleen budjetin, myös AVEKin tuen määrää voidaan leikata samassa suhteessa ja periä erotus, mikäli tuen loppuerä ei riitä kattamaan alitusta.
Maksatus
Tuki maksetaan kahdessa tai useammassa erässä. Tuen saaja pyytää maksueriä hakujärjestelmässä, ja maksueriin liittyy raportointivelvoite. Viimeinen erä maksetaan loppuraportin jälkeen ja sen suuruus on vähintään 20 % tuesta.
DigiDemo-tuen raportointi
Tuen käytöstä tehdään loppuselvitys sopimuksen/sitoumuksen mukaisen loppuselvityspäivämäärän mukaan. Loppuselvitys tehdään AVEKin hakujärjestelmässä.
Konseptituki – loppuselvityksessä pyydettävät tiedot:
- Lyhyt kuvaus
Kirjoita lyhyt kuvaus toteutuneesta sisällöstä, joka on myös julkaistavassa muodossa. - Kirjallinen raportti sisällöstä
Sisällön ja tavoitteiden saavuttaminen tuen avulla, poikkeamat suunnitellusta ja niiden vaikutus talouteen. Konseptisuunnitelma. Konseptisuunnitelman ollessa laajempi, se voidaan jättää myös liitteenä. - Taloudellinen selvitys ja jatkosuunnitelmat
Tuen vaikutus ja merkitys, hankkeen jatkosuunnitelmat. - Liitteenä muu tarvittava materiaali, esimerkiksi kuvat.
Demo- ja pilottituet – loppuselvityksessä pyydettävät tiedot:
- Lyhyt kuvaus
Kirjoita lyhyt kuvaus toteutuneesta sisällöstä, joka on myös julkaistavassa muodossa. - Kirjallinen raportti sisällöstä
Sisällön ja tavoitteiden saavuttaminen tuen avulla, poikkeamat suunnitellusta ja niiden vaikutus talouteen (yritykset). Tiivistelmä toteutuneen hankkeen sisällöstä. - Taloudellinen selvitys (yritykset) ja jatkosuunnitelmat
Tuen vaikutus ja merkitys, hankkeen jatkosuunnitelmat, sisältäen arvion tuen merkityksestä yhtiön toiminnalle.
Selvitys tuen käytöstä annetaan samassa muodossa kuin käyttö on esitetty tukea haettaessa.
Loppuselvityksen liitteet:
- Loppuselvitysraportti. Kirjallinen raportti hankkeen toteutumisesta. Pakollinen liite.
- Taloudellinen selvitys. Taloudellisen selvityksen tulee perustua kirjanpitoon ja kirjanpitäjän tulee vahvistaa se allekirjoituksellaan. Selvityksen tulee sisältää hankkeen kaikki kulut, AVEKin tuki voi kattaa toteutuneista kuluista enintään 80 %. Taloudellisen selvityksen tulee sisältää myös muu toteutunut rahoitus. Pakollinen liite.
- Selvitys omarahoituksesta. Mikäli omarahoituksessa on käytetty omaa työaikaa, selvityksessä tulee olla myös raportti työajan seurannasta. Pakollinen liite, mikäli hankkeessa on ollut omarahoitusosuus.
- Tilintarkastajan lausunto. Lausunto on pakollinen, mikäli AVEKista hankkeelle myönnetty kokonaistuki on 20 000 euroa tai enemmän.
- Kuvat. Hankkeeseen liittyvää kuvamateriaalia. Ei pakollinen.
- Linkit. Hankkeeseen liittyviä linkkejä. Ei pakollisia.
Ohjeet kirjanpitoon ja tilintarkastukseen.