Maksamme lainauskorvausta kuvantekijöille. Jos olet tehnyt kuvia kirjoihin, voit ilmoittautua kirjojen kuvantekijäksi lainauskorvauspalvelussa.
Korvaukseen oikeutettua kuvaa ovat esimerkiksi piirroskuva, sarjakuva, valokuva, kuva taideteoksesta ja kansikuva.
Kerran yksittäisen julkaisun kuvantekijäksi ilmoittauduttuasi olet oikeutettu korvaukseen kyseisen kirjan osalta aina, mikäli se on mukana korvaustenmaksun perustana olevissa lainaustilastoissa.
Korvausta saavien julkaisujen joukko vaihtelee vuosittain lainauksen mukaan. Kuvantekijöiden lainauskorvaus kohdistuu eniten lainattuihin kirjoihin: korvausta saa noin 50 000 lainatuinta julkaisua.
Tällä hetkellä korvaustenjako perustuu vuosien 2018–2021 lainaustilastoihin. Kunkin vuoden lainauskorvaus on jaossa kolmen vuoden ajan korvaustenjaon käynnistymisestä.
Lainauskorvaus on tekijäkohtainen korvaus, ja tekijän tulee ilmoittautua järjestelmän piiriin itse. Korvausten maksuraja on 10 euroa.
Tekijänoikeuskorvausten verotus
Tekijänoikeuskorvaukset ovat ennakonpidätyksen alaista tuloa. Pidätämme korvauksistasi ennakonpidätyksen veroprosenttisi mukaisesti. Saamme ennakonpidätysprosenttisi suoraan Verohallinnolta kunkin kalenterivuoden alussa. Jos olet uusi asiakas, toimita meille ensimmäisenä vuonna kopio verokortistasi korvaustenmaksua varten. Eläkeläisten ja alaikäisten tulee lähettää verokorttinsa meille vuosittain.
Tarkistathan voimassa olevan veroprosenttisi lainauskorvauspalvelussamme. Jos ennakonpidätystiedoissasi tapahtuu kesken vuotta muutoksia, ilmoita siitä meille toimittamalla uusi verokorttisi. Voit lähettää verokorttisi tietoturvallisesti latauspalvelumme kautta. Maksamme korvauksia vain niille tekijöille, joiden voimassa oleva ennakonpidätysprosentti meillä on tiedossamme. Emme tee oikaisuja verotukseen jälkikäteen. Alle 20 euron korvauksista emme suorita ennakonpidätystä.
Jos asut pysyvästi ulkomailla, jolloin olet Suomessa rajoitetusti verovelvollinen, tarvitsemme sinulta lähdeverolomakkeen. Mikäli rajoitettu verovelvollisuutesi päättyy, toimita meille voimassa oleva verokorttisi.
Sinun ei tarvitse tehdä Verohallinnolle erillistä ilmoitusta sinulle maksetuista tekijänoikeuskorvauksista, toimitamme tiedot puolestasi.
Ilmoittaudu tekemiesi julkaisujen kuvantekijäksi Kopioston lainauskorvauspalvelussa. Palvelussa voit etsiä korvaukseen oikeutettujen julkaisujen joukosta omia kirjojasi ja ilmoittautua niiden tekijäksi sekä tarkastella ja päivittää asiakastietojasi.
Vinkkejä lainauskorvauspalvelun käyttöön
Tarkista palvelun Omat julkaisut -kohdasta lista kirjoista, joiden kuvantekijäksi olet jo ilmoittautunut. Listalla näkyvät ne julkaisut, joista sinulle on maksettu korvausta.
Etsi kirjaasi lainauskorvauspalvelun Ilmoittaudu kuvantekijäksi -sivulla. Nopein ja varmin tapa etsiä on ISBN-tunnus. Käytä vain yhtä hakuehtoa kerrallaan. Myös kirjan nimellä tai tekijällä voi etsiä.
Löydettyäsi etsimäsi kirjan kerro, millaista kuvaa (esim. piirroskuva, sarjakuva, valokuva) olet kirjaan tehnyt. Merkitse osuutesi kirjan kuvituksesta prosentteina (1–100 %) tai lukuina (omien kuvien lukumäärä julkaisussa/kaikkien kuvien lukumäärä julkaisussa). Ilmoitus kuvaosuudesta voi perustua tapauksesta riippuen joko arvioon, tarkkaan tietoon tai tekijöiden keskinäiseen sopimukseen.
Palvelusta löytyvät vain ne kirjat, jotka saavat sillä hetkellä korvausta, ja voit ilmoittautua vain niiden kirjojen kuvantekijäksi. Tällä hetkellä jaossa on korvauksia lainausvuosilta 2018–2021. Jos kirjasi on ilmestynyt myöhemmin kuin vuonna 2021, se ei voi löytyä lainauskorvauspalvelusta.
Lainauskorvauksen kertyminen perustuu kirjan lainausmäärään. Kuvantekijöiden lainauskorvaus kohdistuu eniten lainattuihin kirjoihin: korvausta saa noin 50 000 lainatuinta julkaisua, joiden lainausmäärät kattavat keskimäärin 80 % kaikesta kirjastolainauksesta. Jos kirjaasi ei ole lainattu riittävästi, sitä ei löydy lainauskorvauspalvelusta.
Suomessa lainauskorvauksen hallinnointi ja korvausten tilitys jakaantuvat kolmen tekijänoikeusjärjestön kesken. Kopiosto vastaa lainauskorvauksesta kuvataiteellisten teosten ja valokuvateosten tekijöiden osalta, Sanasto kirjallisten teosten tekijöiden ja Teosto säveltaiteen alan teosten tekijöiden osalta.
Lainauskorvaus koskee yleisistä kirjastoista lainattavaa kirja- ja äänitemateriaalia. Käytännössä tämä tarkoittaa painettujen kirjojen ja äänikirjojen sekä musiikkiäänitteiden ja nuottijulkaisujen sisältämää tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa: tekstiä, kuvaa ja musiikkia.
Lainauskorvausta maksetaan ETA-maista peräisin oleville tekstin-, kuvan- ja musiikintekijöille. Lain mukaan tekijällä on oikeus korvaukseen, kun hänen teoksiaan – kirjan tekstiä tai kuvia, nuotteja tai äänitteitä – lainataan yleisölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön maksaman korvauksen jakaminen tekijöille perustuu yleisten kirjastojen ja korkeakoulukirjastojen lainaustilastoihin. Lainauskorvaukseen käytettävä määräraha määritellään vuosittain valtion talousarviossa.
Lainauskorvaustyöryhmä
Kuvantekijöiden lainauskorvaukseen liittyviä asioita yhteistyössä Kopioston kanssa valmistelee oikeudenomistajien edustajista koostuva asiantuntijatyöryhmä. Lainauskorvaustyöryhmässä ovat edustettuina Kopioston kuva-alan jäsenjärjestöt: Finnfoto ry, Grafia ry, Kuvasto ry ja Kuvittajat ry.
Kopioston lainauskorvaustyöryhmän jäsenet:
Asta Boman, Kuvittajat ry, puheenjohtaja
Tommi Nilsson, Kuvasto ry
Katri Soramäki, Grafia ry
Mikko Säteri, Finnfoto ry
Tekijänoikeuslakiin tuli uusi säännös koskien korvausta e-kirjan ja e-äänikirjan kirjastokäytöstä. Mitä muutos tarkoittaa?
Vuoden 2024 alusta voimaan tulevalla tekijänoikeuslain muutoksella luovalle alalle maksetaan korvausta yleisten kirjastojen ja korkeakoulukirjastojen kokoelmiin sisältyvien e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäytöstä.
Vuonna 2023 e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäytöstä maksettiin korvausta opetus- ja kulttuuriministeriön erillispäätöksellä kirjailijoille, kääntäjille, kuvantekijöille ja musiikin tekijöille yleisistä kirjastoista. Lainmuutoksen myötä korvaus muuttuu pysyväksi ja sen piiriin tulevat myös korkeakoulukirjastot. Korvausta e-äänikirjojen kirjastokäytöstä saavat jatkossa myös e-äänikirjojen lukijat.
Saavatko kuvantekijät e-aineistoista kirjastokäyttökorvausta?
Kyllä. Kuvantekijät saavat korvausta e-kirjoihin ja e-äänikirjoihin sisältyvien kuvitustensa osalta, mukaan lukien kirjan kansikuvat. Kopiosto huolehtii kuvantekijöiden lainauskorvauksien maksamisesta.
Mistä e-kirjojen ja e-äänikirjojen käytöstä korvausta maksetaan?
Korvausta maksetaan sellaisesta kirjaston kokoelmaan kuuluvien e-kirjojen ja e-äänikirjojen käytöstä, jossa e-kirja tai e-äänikirja on kirjaston asiakkaan käytössä rajoitetun ajan. Tämä koskee sekä yleisiä kirjastoja, korkeakoulukirjastoja ja kirjastojen yhteisiä e-kirjastoja.
Korvauksen piirissä eivät ole kaupalliset e-kirja- tai äänikirjapalvelut, esimerkiksi kustantajien tai muiden tahojen niin sanotut verkkokirjahyllypalvelut tai kuluttajille tarjottavat e- ja äänikirjojen suoratoistopalvelut.
Miten lainmuutos vaikuttaa äänikirjan tekijänoikeuksiin?
Lainmuutos koskee ainoastaan e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäytön korvausta. Se ei muuta teoksen tekijän, e-kirjan tai äänikirjan tekijänoikeudellista asemaa tai tekijänoikeussuojaa.
Äänikirjan lukija saa esitykselleen lähioikeussuojan. Lähioikeus on nimensä mukaisesti tekijänoikeutta lähellä olevaa suojaa. Lähioikeus antaa esittävälle taiteilijalle yksinoikeuden kieltää tai sallia esityksensä tallentamisen ja tallenteen käytön. Esittävän taitelijan lähioikeuteen sisältyy samansisältöiset taloudelliset ja moraaliset oikeudet kuin tekijän tekijänoikeuteen.
Kuvantekijällä, kirjailijalla, kääntäjällä ja musiikin tekijällä on edelleen tekijänoikeus teokseensa ja äänikirjan lukijalla lähioikeus esitykseensä ja siitä tehtyyn tallenteeseen.
Maksetaanko muissa maissa äänikirjojen lukijoille kirjastokäytön korvauksia?
Suomen lisäksi ainakin Tanskassa ja Kanadassa äänikirjojen lukijat saavat korvauksia e-aineiston kirjastokäytöstä.
Kuinka paljon e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäytöstä maksetaan korvauksia?
Vuonna 2023 e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäytöstä yleisissä kirjastoissa maksettiin korvausta opetus- ja kulttuuriministeriön erillispäätöksellä. Tuolloin korvauksia maksettiin vuoden 2022 lainaustilastojen mukaisesti yleisissä kirjastoissa tapahtuneesta e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäytöstä.
Lainauskorvausta hallinnoivien järjestöjen keräämien tietojen mukaan vuonna 2022 yleisistä kirjastoista tehtiin 517 226 e-kirjalainausta ja 859 008 e-äänikirjalainausta eli yhteensä 1 376 234 e-lainaustapahtumaa. Tästä maksettiin vuonna 2023 kirjailijoille, kääntäjille, kuvantekijöille ja musiikin tekijöille yhteensä 539 000 euroa (sisältää arvonlisäveroa 10 %). Kopiosto maksaa korvauksen e-kirjojen ja e-äänikirjojen osalta kuvantekijöille ja valokuvaajille.
Vuonna 2024 maksettavista kuvan, tekstin, musiikin ja e-äänikirjojen lukijoiden korvausten osuuksista neuvotellaan keväällä. Kutakin tekijä- ja esittäjäryhmää edustava järjestö maksaa kyseisen ryhmän osuuden tekijöille tai esittäjille omien tilitysperiaatteidensa mukaisesti. Äänikirjan lukijat saavat kirjastokäyttökorvauksia ainoastaan e-äänikirjojen lainoista.
Valtion talousarviossa e-aineiston kirjastokäyttökorvaukseen on vuodelle 2024 varattu 1 M€.