Luvalla opetukseen saa tallentaa ja esittää tv-ohjelmia Yle TV1-, Yle TV2-, Yle Teema & Fem- ja MTV3-kanavilta. Kotimaisia ja nyt myös ulkomaisia ohjelmia saa esittää Yle Areenasta, Elävästä arkistosta ja MTV Katsomosta.
Opetushallituksen hankkima lupa kattaa laajasti eri oppilaitokset. Lupa koskee varhaiskasvatusta, esi- ja perusopetusta, lukiokoulutusta, maksutonta ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta sekä valtionosuutta saavia taiteen perusopetusta antavia oppilaitoksia. Lupa ei kata koulujen kerhotoimintaa eikä iltapäiväkerhotoimintaa. Myös korkeakoulut ja vapaan sivistystyön oppilaitokset jäävät Opetushallituksen sopimuksen ulkopuolelle.
Opetushallitus on sopinut tv-ohjelmien käyttöluvasta yhdessä Kopioston, lähettäjäyhtiöiden ja tuotantoyhtiöitä edustavan Audiovisual Producers Finland APFIn kanssa.
Elokuvien esittämiseen lupa Elokuvalisenssillä
Opetushallituksen hankkima tv-ohjelmien käyttölupa ei kata elokuvateatteri- ja videolevityksessä olevia elokuvia. Oppilaitokset voivat ostaa erillisen luvan elokuvien esittämiseen opetuksessa M&M Viihdepalvelusta tai Koulukino Suoratoisto -palvelun kautta.
Alkuvuodesta uudistunut Elokuvalisenssi kattaa nykyään sekä kotimaiset että ulkomaiset elokuvat. Lupaa tarjoavat yhdessä M&M Viihdepalvelu ja Audiovisual Producers Finland APFI. Koulukinoyhdistyksen ylläpitämä Koulukino Suoratoisto -palvelu tarjoaa valikoiman kotimaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia esitysoikeuksineen.
YouTube-videoita saa nyt esittää luvallisesti
Huhtikuussa 2023 uudistettu tekijänoikeuslaki on tuonut muutoksia audiovisuaalisen materiaalin esittämiseen opetuksessa. Teosten käyttö opetuksen havainnollistamiseen on nyt mahdollista ilman tekijän tai kustantajan lupaa, mikäli käyttölupaa ei ole tarjolla. Tämän vuoksi opetuksessa voi nyt hyödyntää esimerkiksi YouTube-videoita.
Opetuksen havainnollistaminen tarkoittaa teoksen osien tai otteiden käyttöä opetuksen tukemiseen, rikastuttamiseen tai täydentämiseen.
Jos teos on lyhyt tai suppea, voi opetuksen havainnollistamiseksi olla sallittua käyttää kokonaista teosta. Esimerkiksi verkossa olevat mainos- ja valistusvideot ovat usein lyhyitä audiovisuaalisia kokonaisuuksia, joten niitä voi olla tarpeen esittää kokonaan opetuksen havainnollistamiseksi.
Käyttöluvat ovat yhä ensisijainen keino teosten käyttöön opetuksessa. Opettajan onkin tärkeää tietää, mitä lupia omaan oppilaitokseen on hankittu ja mitä lupia on saatavilla.
Saatavilla olevat luvat ja tieto siitä, mille koulutusasteille luvat on keskitetysti hankittu, löydät Kopiraittilan koulusta. Omalle oppilaitoksellesi hankitut luvat voit selvittää rehtorilta. Tarvittaessa asian voi tarkistaa myös suoraan lupia myyviltä tahoilta.